14 augusti 2011

Vad blir det för mat?

Jag har skrivit mycket om vad som är bra respektive dåligt att äta i min blogg hittills, så här kommer en liten sammanfattning för er som inte orkar lusläsa.

Bra frukost är för mig att avstå från mjölk (pga mjölksockret) och produkter med socker i, så som sylt, marmelad, chokladpulver osv. Har inte provat havregrynsgröt än eftersom jag ogillar konsistensen, men om jag åt det skulle det i så fall vara utan lingonsylt. Bra bröd är det bästa alternativet för mig på morgonen; det håller mitt blodsocker stabilt och håller mig även mätt ett tag.
Bra bröd är till exempel bröd med hela korn, eftersom hela korn är bäst för blodsockret för att det tar längre tid att bryta ned hela korn än krossade korn (fullkornsmjöl). Alltså tar det längre tid för glukoset att komma ut i blodet och blodsockret stiger långsammare. Man blir också mättare och magen hålls i trim. Annars (om man orkar) kan man baka min blodsockerfavorit fröbröd utan mjöl, eftersom mjöl är en kolhydrat oavsett om det är fullkorn eller vitt (däremot är fullkorn alltid bättre än vitt) och att undvika mjöl helt är det allra bästa, i alla fall för mig.

Bra lunch består av, på hemmadagar, rester från gårdagens middag. När jag är på jobbet äter jag ju lunch och mellanmål i skolmatsalen varje dag och maten är inte den bästa. När jag gick i skolan tyckte jag om de flesta måltider som serverades, men jag var ju inte särskilt kräsen heller. Nuförtiden ser jag luncherna med andra ögon och då är jag inte särskilt nöjd. Jag förstår att det måste vara svårt att leverera färska och nyttiga varor till hela Sverige, och jag förstår att om de gjorde de förbättringarna skulle skolan inte ha råd med dem, men jag skulle i alla fall vilja se en neddragning på sockret i, framförallt, mellanmålen. I torsdags fick vi pannkakor med sylt och igår fick vi nyponsoppa till mellanmål. Vad hände med klassiska mackor?

Bra middag brukar jag laga efter olika GI-, LCHF- eller Atkinsrecept. Ibland rör jag ihop något av det vi har i kylen/frysen och tar alltid hänsyn till min diabetesdiet. Vi har fortfarande massor av pasta, ris och dylikt kvar i skafferiet som jag inte ätit av på veckor. Har inte ätit pasta eller ris på nästan 20 dagar nu och det låter inte så länge, men det känns som evigheter och förut åt vi pasta eller ris här hemma nästan varje dag så det är ett ganska långt uppehåll för oss. Det är bara grönsaker, fett och kött som gäller här hemma! Tips: Reda såserna med arrowrot istället för mjöl så ger även såsen ett stadigt blodsocker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar