07 augusti 2011

Atkins vs LCHF

Har funderat på vad som är skillnaden mellan Atkins-dieten och LCHF-dieten? Följaktligen har jag surfat på nätet och dragit ihop en sammanställning:

Atkins-dieten går ut på att minska intaget av kolhydrater för att kroppen ska få möjligheten att bränna kroppsfett istället för glukos och för att få kontroll på blodsockernivåerna. Atkins själv förordar att man äter livsmedel som bearbetats så lite som möjligt och som har lågt glykemiskt index.
Till skillnad från LCHF-dieten består Atkins-dieten av fyra faser; induktionsfasen (som försätter kroppen i ketos), viktminskningsfasen (i vilken "bantaren" ska lära känna sina ätvanor och vilka livsmedel som får denne att känna ätbegär), i den tredje fasen (som inte har något namn) ska man hitta en balansnivå för sitt kolhydratintag, och sist men inte minst underhållsfasen (som innebär att man ska underhålla sina nya matvanor).

LCHF står för Low Carb High Fat, alltså lite kolhydrater, mycket fett. Dieten innebär att man ska minska på sitt intag av kolhydrater vilken gör att kroppen behöver ta energi från protein och fett istället. Kroppen ställer alltså in sig på fettförbränning och fettet gör även att man känner sig mätt längre. Med LCHF byter man alltså energikälla från kolhydrater till fett. Man ska undvika pasta, ris, potatis, bröd och fettet man äter ska helst vara animaliskt fett, alltså fett som kommer från bland annat kött, fisk, äkta smör. Man ska också undvika alla sorters lightprodukter och allt som är sötat.

Så min slutsats är att de två dieterna är av samma skrot och korn. Enda skillnaden är att hos Atkins har du ett schema.

Ketos - Ketonkroppar finns hos alla människor som går ner i vikt; fett bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur av levern till ketonkroppar för att kunna transporteras till hjärnan. Ketonkropparna gör det även möjligt för hjärnan att ta emot fettet, eftersom hjärnan inte kan bryta ner rent fett själv. När produktionen av ketonkroppar är överdriven kallas det ketos och detta behöver inte vara farligt. Men när produktionen blir så stor att pH-värdet i blodet sjunker (ketoacidos) är det farligt och betyder nästan alltid att man har diabetes.  Ketoacidos kallas i folkmun för syraförgiftning.
Anledningen till att ketonkroppar bildas: när det inte finns något insulin i kroppen kan inte levern ta upp något glukos från blodet. Den tror alltså att det är sockerbrist i kroppen (att man svälter ihjäl) trots att det samtidigt är en överdos av glukos i blodet. Därför producerar den ketonkroppar som, igen, indirekt bryter ner fett och tillför energi till hjärnan. Detta är anledningen till att man sedan även rasar i vikt; ens fettdepåer är allt kroppen har att gå på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar