23 augusti 2011

Tummen upp för LCHF

På bussen imorse bläddrade jag i en Metro och hittade en artikel om att "kolhydraterna slår tillbaka". Det har kommit en ny diet som heter The Carb Lover Diet där man ska öka sitt intag av kolhydrater. De utgår i stort sett från gamla hederliga tallriksmodellen. Om man inte har diabetes är väl det också ett sätt, men något jag reagerade på i artikeln var:
"En stor fördel med denna diet är att man äter frukt och grönt, dels för kostfibrernas skull men även för alla vitaminer och mineraler. De som strikt följer LCHF får inte ens i sig ordentligt med C-vitamin, säger hon."
"Hon" syftar på "Sofia Antonsson, leg dietist på Dietistsa". Först ifrågasatte jag artikeln för jag tänkte inte på att de finns ju de som inte äter någonting som innehåller kolhydrater, så som frukt och grönt som faktiskt innehåller en uns "kolisar" (som vi LCHF:are säger). Men jag äter ju frukt och grönt så jag kommer nog inte drabbas av C-vitaminbrist :)

På aftonbladet.se läste jag också en artikel som kritiserar LCHF: Ny studie: fet kost leder till diabetes. Den här artikeln berättar om Annika "Fettdoktorn" Dahlqvist som bland annat argumenterar för att LCHF är en väldigt bra kost för diabetiker. I artikeln skrivs det bland annat om att Annika själv genomgått ett glukostoleranstest där hon på fastande mage drack glukos (75 gram) och två timmar senare mätte blodsockret. Enligt Världshälsoorganisationen betyder ett värde på 12.2 eller högre att man troligen har diabetes typ 2. Annika hade 13.2, så enligt papperna har Annika diabetes, men hon själv säger i artikeln att hon är frisk.
Jag är helt och hållet på Annikas sida. Precis som jag får skyhögt blodsocker när jag äter mjöl (och även potatis) som jag inte är van vid, får Annika högt av att äta socker som hon inte är van vid. Kroppen vänjer sig vid olika vanor och reagerar starkt när vanan bryts. Ett annat exempel på att kroppen ändras efter vanor är min kompis som har ätit vegetarisk kost i 6 år och för inte så länge sedan fick i sig kött (en tapasrestaurang använde samma stekbord till de vanliga och de vegetariska alternativen) och iom det kräktes för att hennes mage inte kunde hantera köttet. Detta trots att människan är byggd för att förtära kött! På TV-serien Sjukhuset var det med ett fall där en man åt kött för första gången på 60 år och blev medvetslös. Sist men inte minst ett exempel som de flesta kan känna igen sig i: första fyllan. Varför tål man så lite första gången och sedan mer och mer? Jo, för att kroppen vänjer sig.

Det verkar som att det är stora kritisera-LCHF-dagen idag. Nu tänkte jag först skriva att jag tycker folk som har behov av att kommentera och kritisera allt är så jobbiga. Varför håller de sig inte bara till en annan diet som inte ger dem blodproppar? Men så kom jag på att jag gör ju exakt samma sak. Jag kommenterar och kritiserar allt och alla här på min blogg, så det är ju i så fall jag som är jobbig :) Skål för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar