28 juli 2011

Att laga rätt sorts middag

Det finns många hemsidor på internet som har bra recept på hälsosam mat. Att söka efter diabetesmat ger inte så många recept-reslutat, utan det gäller att veta vad man är ute efter. GI-metoden är som gjord för diabetiker eftersom den dieten går ut på att undvika snabba kolhydrater. En annan diet som är bra är LCHF (Low Carb High Fat): "LCHF-rörelsen vill att andelen energi från kolhydrater ska minska och då särskilt de snabba kolhydraterna och sockret." (http://www.lchf.se/Startsida/InfoomLCHF/Hurfunkardet.aspx)
Så att söka efter recept som ingår i GI-metoden eller LCHF är jättebra. De innehåller inga snabba kolhydrater och inget socker och ger ett stabilt blodsocker. Länkar till en massa GI- och LCHF-recept kan du hitta till höger.

Egentligen ska man inte äta pasta eller ris, men om det är nödvändigt så välj helst fullkornsvarianten. Dock är jag lite hycklare när jag säger så, för jag tycker personligen att fullkornspasta smakar ****. Om jag inte får äta vanlig pasta så väljer jag hellre att inte äta någon pasta alls än att äta fullkornspasta. Men om man vill, så är fullkornspasta och råris ett jättebra alternativ.
Ett annat bra alternativ är bulgur som är förkokat, torkat och krossat durumvete. Bulgur liknar couscous men i bulgur bevaras större delen av vetekornen vilket gör bulgur mer närings- och fiberrikt (och såklart trögare att förbränna).

Igår provade jag att baka det där fröbrödet utan mjöl och det blev ganska bra. Vi hade ingen västerbottenost, så körde istället med vanlig ost. Det blev jättesaftigt och gott! Något att rekommendera för er som vill undvika mjöl :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar