11 augusti 2011

Kolesterol

LCHF är en jättebra diabeteskost. Att inte längre äta kolhydrater är suveränt för i alla fall min diabetes. Men ändå sedan jag kom fram till att jag borde äta ägg och bacon till frukost har jag tänkt på om det finns några dåliga sidor med min nya diet. Ägg och bacon är väl en typisk amerikansk frukost, men hur friska är egentligen amerikanarna? Hela landet har väl ett allmänt högt LDL-värde? LDL är den farliga typen kolesterol som bland annat ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Diabetiker har redan en dålig kroppscirkulation som det är, så hur blir det då om vi äter ännu mer fett? Jag kommer antagligen få en blodpropp och dö.
Skämtåsido så tror jag inte att jag äter mer fett än vanligt. Jag byter oftast ut alla mina kolhydrater mot grönsaker.
Uffe Ravnskov är en oberoende forskare som är emot alla "myter" om kolesterol och han säger följande:
"Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig "gott" eller "ont"; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt värde.
Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.
Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.
Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.
Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerne förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.
Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.
Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom.
Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskaper, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen."

Provade just min nya idé om att laktosfri mjölk skulle fungera bättre för blodsockret än vanlig mjölk. Jag hade fel. Åt just en skål med laktosfri mjölk och vanlig sockerfri müsli och jag hade 14.4 efter det och det planerade antagligen inte att stanna vid det värdet.

Mitt blodsocker har varit ganska hoppigt de senaste dagarna och jag tror att en av anledningarna är att jag inte ätit mitt fröbröd utan mjöl. Måste baka ikväll! Men jag har äntligen fått ordning på min lantus. Istället för 17 enheter tar jag nu 12 enheter. Igår kväll gick jag och lade mig med 5.0 i blodsocker och imorse vaknade jag med 5.6!

P.S. Glömde en sak när jag skrev om LCHF: LCHF-personer äter inte föda som växer under jord. Detta på grund av att växter som finns i jorden oftast innehåller betydligt fler kolhydrater än växter ovan mark. Alltså potatis samt alla rotfrukter. Apropå det ska jag ut med min kompis ikväll och äta på restaurang och det blir antagligen pasta eller potatis till maten :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar