16 augusti 2011

Fett smart

Skrev tidigare om att jag blir hungrig snabbt efter mina måltider och det är lite pinsamt att jag inte tänkt på det tidigare, men anledningen är såklart att jag äter för lite fett. Men hur gör jag för att få i mig mer fett än jag redan får i mig? Jag har smör på mackan och grädde i nästan allt jag lagar hemma. För att få ett fetare liv ska man enligt alltomlchf.se först och främst välja fullfeta produkter, t ex standardmjölk och 40% vispgrädde. När det är grädde i maten ska man alltid använda vispgrädde och inte matlagningsgrädde. De är precis samma sak, bara olika fetthalter. Man ska inte skära bort synligt fett på kött och man ska ta vara på stekfettet. Allt detta kan jag ju göra hemma, men hur ska jag få tag i fett i skolan?
Får kolla om det är Bregott de ställer fram som pålägg till knäckemackorna i skolan. Bregott är det enda smöret jag äter eftersom jag har växt upp med det. Tycker att alla andra smör har konsistens salva. Det är tur att jag bara äter Bregott för i min nya diet är det det bästa smöret att äta. Hemma har vi Bregott Mellan och det innehåller 60% fett. Lätta innehåller 21% vegetabiliskt fett, Milda innehåller 60% fett, men då margarin som är gjort på vatten och olja och inte mjölkfett. Bregott innehåller 60% fett, som består av mestadels mjölkfett och resten rapsolja för att göra den bredbar.
Om det är Bregott de har framme i skolan tänker jag nog ta en klick på min kyckling nästa gång :)

Under 2006 publicerades en studie vid namn WHI (Women's Health Initiative) där 50.000 amerikanska kvinnor deltog i en studie som varade i drygt 8 år. Cirka hälften av deltagarna fick äta en fettsnål kost, äta mer frukt och grönt och motionera regelbundet. Resterande hälften åt vanlig kost. De som åt mer fettsnål kost fick ingen minskad risk för varken hjärtsjukdomar eller cancer (de som redan innan var hjärtsjuka fick istället ökad risk). Under de 8 år som detta pågick gick inte "de nyttiga" ner ens ett halvt kilo tillsammans, då trots att denna grupp motionerat mer.
En annan studie, Gardner 2007, visar att personer som följer Atkinsdieten går ner i vikt under en längre period och har både bättre blodfetter och blodtryck än vid andra dieter.

Sedan jag började med min diet så har jag ju blivit allt mer intresserad av att göra allting själv från grund och botten och nu vill jag kärna eget smör! Hittade ett recept som verkar vara bra: Smör med halvssalt :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar