25 juli 2011

Träning och middag

Nu har jag varit och dansat i en timme. Innan träningen hade jag 6,4 i blodsocker och för att orka träna åt jag ett äpple som jag inte tog något insulin till. Efter träningen hade jag 8.8 och ytterligare efter det hade jag 8.0. Jag tog inget insulin till äpplet för att jag förväntar mig att blodsockret sjunker lite efter träningen.
Jag åt just en macka av bröd med hela korn för att orka stå upp ordentligt och jag har tagit två enheter insulin till den för jag tror inte mitt blodsocker sjunker så mycket att mackan egentligen behövs (glukosmässigt).

Tidigare idag knådade jag ihop en pizzadeg à la GI-metoden gjord på jäst, vetemjöl, olja och salt. Hade inte så mycket fullkornsmjöl hemma, men nästa gång blir det dinkelmjöl eller något liknande. 
Bröd med hela korn - Ha i minnet att hela korn är bäst för blodsockret eftersom det tar längre tid att bryta ned hela korn än krossade korn (dvs fullkornsmjöl). Alltså tar det längre tid för glukoset att komma ut i blodet och blodsockret stiger långsammare. Man blir också mättare och magen hålls i trim.
GI-metoden - GI-metoden går ut på att man äter långsamma kolhydrater som förbränns sakta vilket är bra för blodsockret eftersom insulinet då hinner komma ut i blodet ungefär samtidigt som glukoset gör det.
Dinkelmjöl - Dinkel är särskilt rikt på järn, magnesium och B-vitaminer. Det är stenmalet och hela kärnan med grodd och kli ingår. Det ger ett naturligt näringsrikt mjöl med hög fiberhalt. Förbränns långsamt och är dessutom dundernyttigt!

P.S. Jag har 14,7 i blodsocker efter min macka. Antingen beror det på att min insulinspruta är dålig eller så beror det inte var någon bra upptagningsförmåga på stället jag tog sprutan (magen). Tog i alla fall tre enheter insulin nu och jag kommer vänta ett tag med att äta middag tills mitt blodsocker är bättre. Älskling kommer hem kl 20 så då kan vi nog äta tillsammans :)

1 kommentar:

  1. Tack för att du delar med dig av tankar och recept mm angående diabetes. Har en son som nyligen fick diabetes. :)
    /Ingela

    SvaraRadera